Milujete venkovní grilování a přemýšlíte, na čem grilované pokrmy připravovat? K dispozici je několik možností a každá má své výhody i nevýhody. Promyslet také musíte své osobní preference a potřeby.
Jaký gril vybrat?
Gril s dřevěným uhlím představuje tradiční a u nás velmi oblíbený způsob grilování masa, zeleniny, ryb či pečiva. Dřevěné uhlí dodává pokrmům svou specifickou chuť a kouřové aroma. Nevýhodou je, že tento způsob přípravy pokrmů vyžaduje jistou pozornost při roztápění grilu, regulaci teploty a udržení grilu v optimální kondici. Tento způsob přípravy upřednostňuje většina profesionálních kuchařů.
Plynový gril má snadnější ovládání a příprava pokrmů je na něm o něco rychlejší. Výhodou také je možnost přesného nastavení teploty a dalších funkcí, jako je např. automatické zapalování nebo zabudovaný termometr. Tento způsob grilování se těší velké popularitě zejména mezi kuchaři-amatéry.
Elektrický gril je velmi pohodlný a snadný na používání. Nevyžaduje dřevo, uhlí ani plyn. Navíc zpravidla mívá menší rozměry a je proto vhodný do menších prostorů, jako jsou např. bytové balkony nebo terasy. Je také rozumnou volbou při grilování menších porcí jídel. Elektrický gril ovšem nenabídne stejnou chuť grilovaných pokrmů a zážitek z tohoto způsobu grilování není tak autentický.
Keramický gril – novinka, která si postupně získává popularitu. Tyto grily mají výbornou tepelnou izolaci, která udržuje konstantní teplotu po celou dobu grilování. Jako palivo se v keramických grilech používá dřevěné uhlí. Toho se spotřebuje méně než při grilování na tradičním grilu. Pokrmy připravované na keramickém grilu jsou velmi chutné a aromatické.
Grilovací desky mají řadu výhod
Gril už jste si vybrali a nyní přemýšlíte, na jakém povrchu grilovat? Základem je vždy grilovací rošt, který je nejčastěji vyroben z nerezu nebo litiny. Pokud nechcete mít žádné starosti s čištěním grilu a těšíte se na chutné, zdravé a rovnoměrně ugrilované pokrmy, doporučujeme pořídit si grilovací desku neboli lávový kámen. Ten se hodí jak na otevřený oheň, tak i na plynové či elektrické grily.
Hlavní benefity grilování na grilovacím (lávovém) kameni
Zdravější příprava jídel: zatímco příprava masa na přímém ohni s sebou přináší i určitá rizika, grilování na přírodním kameni je bezpečnější. Nevyžaduje přidání tuku či oleje a takto připravované pokrmy mají nejen vynikající chuť, ale jsou také mnohem zdravější než grilování tradičním způsobem. Naopak příprava masa na přímém ohni má i určitá rizika,
Vynikající chuť a aroma: přírodní kámen udržuje rovnoměrnou teplotu a zaručuje rovnoměrné prohřátí grilovaných surovin. Rovnoměrná teplota zajišťuje perfektní propečení masa v celé své struktuře. Konstantní teplotu navíc lávový kámen udržuje ještě dlouho poté, co je odstraněn ze zdroje tepla.
Možnost přípravy kompletních jídel: grilovací kámen umožňuje jednoduchou přípravu různých druhů jídel, jako je maso, ryba, zelenina, sýry, pečivo a další.
Jednoduchá údržba: lávový kámen se velmi snadno čistí. Po použití jej stačí opláchnout a otřít suchou utěrkou. Grilování na přírodním kameni je tedy mnohem pohodlnější než grilování na klasickém roštu.
Grilovací lávové kameny TONE OF STONE:
V našem kamenictví si můžete vybrat z několika skladových rozměrů grilovacích lávových kamenů. Standardní rozměry jsou 40 x 30 x 2 cm, 50 x 30 x 2 cm a 60 x 30 x 2 cm. Každý rozměr můžete objednat jako hladký nebo ve variantě s drážkou, která zamezuje stékání tuku nebo oleje z desky.
Další informace k naší nabídce grilovacích lávových kamenů najdete zde. Na stejné stránce si je také můžete jednoduše objednat online. Nabízíme také výrobu lávových kamenů na míru v rozměru dle vašeho přání. Díky tomu tak můžete vylepšit jakýkoliv zahradní gril.
Datum zveřejnění: 19.04.2023